Przekonaj się, jak krok po kroku przebiega proces powstawania prawdziwego rzemieślniczego piwa.
W naszym browarze znajdziesz:

Śruta słodowa
To ona stanowi pierwszy składnik naszego piwa. Pozyskujemy ją w wyniku tzw. śrutowania słodu w śrutowniku.

Zacier
Przygotowaną wcześniej śrutę mieszamy z wodą.
W wyniku oddziaływania temperatury, enzymy znajdujące się w słodzie rozkładają skrobię na cukry, czego efektem jest powstanie zacieru.

Brzeczka
Gotujemy brzęczkę, do której trafia pierwsza porcja chmielu, a gdy całość zaczyna wrzeć - dodajemy drugą porcję.

Filtracja
Cierpliwie czekamy, aż brzeczka ostygnie, a następnie poddajemy ją filtracji i przelewamy do tanku fermentacyjnego.

Fermentacja
Do tak schłodzonej i przefiltrowanej brzęczki dodajemy drożdże, które zamieniają cukry w alkohol i dwutlenek węgla.
To właśnie w tym miejscu zaczyna się fermentacja piwa.

Dojrzewanie
Oczekujemy, gdy proces fermentacji zostanie zakończony, a piwo nabierze właściwych walorów.
Następnie schładzamy je do odpowiedniej temperatury.

Leżakowanie
Rozpoczynamy dojrzewanie, które potrwa do czasu, aż trunek dojrzeje, a przede wszystkim – zyska właściwy smak i aromat.

Rozlewanie
Przedostatnim krokiem jest przygotowanie tak przygotowanego piwa do sprzedaży i konsumpcji.
W zależności od przeznaczenia, trafi do butelek, kegów lub po prostu pozostanie w beczułkach.

Smakowanie
Przed nami już tylko jeden - najważniejszy etap, czyli rozkoszowanie się wyjątkowym smakiem rzemieślniczego piwa, przygotowanego na bazie tradycyjnych receptur.