Przekonaj się, jak krok po kroku przebiega proces powstawania prawdziwego rzemieślniczego piwa.

Krok pierwszy

Śrutowanie

Śrutę słodową pozyskujemy poprzez rozdrabnianie słodu w śrutowniku.

Krok drugi

Zacieranie

W kadzi zaciernej śrutę mieszamy z gorącą wodą, w wyniku czego powstaje zacier. Enzymy zawarte w słodzie rozkładają skrobię na cukry prostsze (fermentujące).

Krok trzeci

Filtracja zacieru

Po zacieraniu, w kadzi filtracyjnej następuje oddzielenie części stałych (młóto browarniane, wysłodziny) od brzeczki, młóto ostatecznie jest odpadem poprodukcyjnym - a w tym procesie otrzymujemy brzeczkę przednią, która idzie do dalszego etapu produkcji.

Krok czwarty

Gotowanie brzeczki

W kotle warzelnym podczas około godzinnego gotowania brzeczki dodawany jest chmiel.

 

Po gotowaniu brzeczki następuje wybicie warki - do kadzi osadowej, gdzie odbywa się sedymentacja pozostałych w brzeczce części stałych.

Krok piąty

Schładzanie

Brzeczka musi być schłodzona do odpowiedniej temperatury, przy której drożdże mogą fermentować.

Krok szósty

Fermentacja i leżakowanie

Brzeczka zadawana jest drożdżami i rozpoczyna się proces fermentacji a następnie leżakowania.

 

To na tym etapie piwo dojrzewa i nabiera odpowiedni bukiet smaku i aromatu.

Krok siódmy

Rozlew

Ostatnim etapem produkcji jest rozlew do keg. Po tym, już piwo jest gotowe, żeby napełniać nim kufelki.

Krok ósmy

Smakowanie

Przed nami już tylko jeden - najważniejszy etap, czyli rozkoszowanie się wyjątkowym smakiem rzemieślniczego piwa, przygotowanego na bazie tradycyjnych receptur.

Krok dziewiąty

Jeśli jesteś osobą pełnoletnią, to teraz Ty możesz skosztować efektów naszej pracy :).