Przekonaj się, jak krok po kroku przebiega proces powstawania prawdziwego rzemieślniczego piwa.

W naszym browarze znajdziesz:

KROK 1

Śruta słodowa

To ona stanowi pierwszy składnik naszego piwa. Pozyskujemy ją w wyniku tzw. śrutowania słodu w śrutowniku.

KROK 2

Zacier

Przygotowaną wcześniej śrutę mieszamy z wodą.

W wyniku oddziaływania temperatury, enzymy znajdujące się w słodzie rozkładają skrobię na cukry, czego efektem jest powstanie zacieru.

KROK 3

Brzeczka

Gotujemy brzęczkę, do której trafia pierwsza porcja chmielu, a gdy całość zaczyna wrzeć - dodajemy drugą porcję.

KROK 4

Filtracja

Cierpliwie czekamy, aż brzeczka ostygnie, a następnie poddajemy ją filtracji i przelewamy do tanku fermentacyjnego.

KROK 5

Fermentacja

Do tak schłodzonej i przefiltrowanej brzęczki dodajemy drożdże, które zamieniają cukry w alkohol i dwutlenek węgla.

To właśnie w tym miejscu zaczyna się fermentacja piwa.

KROK 6

Dojrzewanie

Oczekujemy, gdy proces fermentacji zostanie zakończony, a piwo nabierze właściwych walorów.

Następnie schładzamy je do odpowiedniej temperatury.

KROK 7

Leżakowanie

Rozpoczynamy dojrzewanie, które potrwa do czasu, aż trunek dojrzeje, a przede wszystkim – zyska właściwy smak i aromat.

KROK 8

Rozlewanie

Przedostatnim krokiem jest przygotowanie tak przygotowanego piwa do sprzedaży i konsumpcji.

W zależności od przeznaczenia, trafi do butelek, kegów lub po prostu pozostanie w beczułkach.

KROK 9

Smakowanie

Przed nami już tylko jeden - najważniejszy etap, czyli rozkoszowanie się wyjątkowym smakiem rzemieślniczego piwa, przygotowanego na bazie tradycyjnych receptur.

Chcesz skosztować efektów naszej pracy?