Przekonaj się, jak krok po kroku przebiega proces powstawania prawdziwego rzemieślniczego piwa.

Krok pierwszy

Śruta słodowa

To ona stanowi pierwszy składnik naszego piwa. Pozyskujemy ją w wyniku tzw. śrutowania słodu w śrutowniku.

Krok drugi

Zacier

Przygotowaną wcześniej śrutę mieszamy z wodą. W wyniku oddziaływania temperatury, enzymy znajdujące się w słodzie rozkładają skrobię na cukry, czego efektem jest powstanie zacieru.

Krok trzeci

Brzeczka

Gotujemy brzęczkę, do której trafia pierwsza porcja chmielu, a gdy całość zaczyna wrzeć - dodajemy drugą porcję.

Krok czwarty

Filtracja

Cierpliwie czekamy, aż brzeczka ostygnie, a następnie poddajemy ją filtracji i przelewamy do tanku fermentacyjnego.

Krok piąty

Fermentacja

Do schłodzonej i przefiltrowanej brzęczki dodajemy drożdże, które zamieniają cukry w alkohol i dwutlenek węgla. To właśnie w tym miejscu zaczyna się fermentacja piwa.

Krok szósty

Dojrzewanie

To etap czekania.
Oczekujemy, aż proces fermentacji zostanie zakończony, a piwo nabierze właściwych walorów.
Następnie schładzamy je do odpowiedniej temperatury.

Krok siódmy

Leżakowanie

Rozpoczynamy dojrzewanie, które potrwa do czasu, aż trunek dojrzeje, a przede wszystkim – zyska właściwy smak i aromat.

Krok ósmy

Rozlewanie

Przedostatnim krokiem jest przygotowanie już przygotowanego piwa do sprzedaży i konsumpcji. W zależności od przeznaczenia, trafi do butelek, kegów lub po prostu pozostanie w beczułkach.

Krok dziewiąty

Smakowanie

Przed nami już tylko jeden - najważniejszy etap, czyli rozkoszowanie się wyjątkowym smakiem rzemieślniczego piwa, przygotowanego na bazie tradycyjnych receptur.

Krok dziesiąty

Jeśli jesteś osobą pełnoletnią, to teraz Ty możesz skosztować efektów naszej pracy :).